S.P.O.T.

Dia #29

Dimecres 14 de Setembre de 2011

Avui hem passat el matí recollint els residus que havíem emmagatzemat a La Torratxa i que hem estat gastant durant aquests dies de tallers. Hem fet un parell de viatges a la deixalleria i més tard hem començat amb la recopilació del material audiovisual que s’ha generat.

Per la tarda, a les 18:00 hores, hem convocat una reunió de conclusions amb l’objectiu de posar en comú visions i impressions sobre el desenvolupament del projecte S.P.O.T. (Servei Públic d’Optimització de Trastos) amb aquells qui hi han col·laborat i participat en ell.

A la reunió hi assisteix:

  • Jordi Boadas, Tècnic de Medi Ambient, Departament d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vic.
  • Fabiola Mora, tècnica de l’Ajuntament de Vic, Àrea de Participació i Cooperació
  • Guiomar Vargas, Pla de Desenvolupament Comunitari Pla del Remei – Vic
  • Assumpta Ordeig, Associació de Veïns del Remei (Vic)
  • Emma, Associació de Veïns del Remei (Vic)
  • Elisenda Soler, Directora de l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló.
  • Fina, gerent de l’empresa de gestió de residus TC Torelló.
  • Alberto Flores i Mireia Juan membres de Makea Tu Vida

Tant aquells qui han participat en les activitats de l’S.P.O.T., com aquells qui hi han col·laborat durant el seu desenvolupament, coincideixen en que ens trobem en un situació econòmic-social en què el plantejament d’un servei com l’S.P.O.T. (d’assessorament, de reparació i transformació col·laborativa, d’auto-construcció, d’allargament de la vida útil dels objectes, d’aprofitament dels residus, d’equipament veïnal) es torna necessari, i cada cop més, és reclamat per diferents sectors de la nostra societat.

La construcció del S.P.O.T. i la relació amb els veïns son processos lents i complexes que no poden abastar-se en un projecte de residència com aquest de només un mes de duració. Però sí que pot encendre l’espurna d’altres.

Tant és així, que arrel del projecte S.P.O.T., l’Associació de Veïns del Remei s’ha plantejat la continuació de la iniciativa posant en marxa al barri un espai permanent d’assessorament i ajuda per a la reparació, reutilització i transformació creativa d’objectes, així com en l’ús de les eines necessàries, és a dir, l’establiment d’un S.P.O.T. permanent.

L’apropiació del projecte per part d’un grup de ciutadans amb la idea de prosseguir amb ell ens anima a continuar per aquest camí i ens confirma la necessitat de crear equipaments d’ús col·lectiu, on la reutilització i la reparació inspiren un ús creatiu dels recursos i suggerisquen nous models de sostenibilitat que s’allunyen de l’actual cultura de l’usar i llençar.