S.P.O.T.

Servei Públic d’Optimització de Trastos

Projecte S.P.O.T. | SERVEI PÚBLIC D’OPTIMITZACIÓ DE TRASTOS
Idensitat #A iD Ceci n’est pas une Voiture | Vic. Juny-Setembre 2011.

PUNT DE PARTIDA
OBJETIUS
EL PROJECTE
ACTIVITATS
CALENDARI
COL·LABORADORS

PUNT DE PARTIDA

La tendència actual d’usar i tirar, el consum com a mitjà cap al benestar o la felicitat, els objectes d’un sol ús, de baixa qualitat i de durada curta i programada, no tenen en compte l’esgotament dels recursos ni la problemàtica sobre els residus. A causa de l’estat del mercat mundial, de la producció barata i a gran escala, es pot pensar que no es rendible reparar un objecte si es pot comprar un de nou, més barat i més modern. Amb aquest raonament no es té en compte el seu valor mediambiental, social, sentimental ni el personal, a pesar que aquests valors estan molt per sobre del preu que el producte pugui tenir.

Servei Públic d’Optimització de Trastos [S.P.O.T.] simula una campanya institucional que treballa per canviar aquesta tendència, posant de relleu la idea de que un objecte nou no sempre és millor que un de vell, que pot tindre una vida útil més llarga del que ens pensem posant en mans de la ciutadania les eines per a l’aprofitament i la transformació.

Partim dels conceptes: do-it-yourself, ambulant, creativitat, compartir coneixements i recursos, reutilització, personalització, joc, recuperació, empoderament, participació i comunicació.

Imatge 01: conceptes relacionats amb el Servei Públic d’Optimizació de Trastos

OBJETIUS

  • Engegada d’un servei comunitari de reutilització creativa per testar la seua viabilitat i acceptació.
  • Fomentar la cultura de la reparació i transformació com a fórmula de allargar la vida útil dels objectes i materials.
  • Generar espais de autoconstrucció on compartir coneixements, eines, equipament i materials.
  • Creació d’una xarxa física i virtual d’usuaris Spots, on consultar sobre solucions de reutilització i “formes de fer”.
  • Promoure el design thinking com a eina de transformació material i social.

S.P.O.T.

El makeadooooooooooooooooooooooooor!!

De la mateixa manera que l’afilador recorria els carrers de les nostres ciutats amb la seua peculiar melodia i la seua moto-taller, Makea Tu Vida adapta el dispositiu itinerant d’Idensitat [DI] en un taller mòbil de reparació i transformació creativa.

Imatge 02: S’adaptarà el dispositiu Itinerant d’Idensitat [DI] com a taller mòbil per a S.P.O.T.

Spot en anglès és punt, taca o lloc.
Spot llegit tal qual és espot, o el que és el mateix “és pot” en català.
També, spot és una pel·lícula publicitària de molt curta durada.

S.P.O.T. és un taller públic, temporal i ambulant, que recorrerà els carrers de Vic oferint un servei gratuït d’assessorament i ajuda per a la reparació, reutilització i transformació creativa d’objectes, així com en l’ús de les eines necessàries per a això.

S.P.O.T. és un espai on els ciutadans poden acudir per reparar els seus objectes espatllats o trencats, que disposa d’equipament comunitari i de professionals per orientar en tècniques de reparació, bricolatge, fusteria, tapisseria, costura…

S.P.O.T. combina els aspectes d’un taller de bricolatge i multimèdia amb un punt de trobada per a l’intercanvi de coneixements, idees i maneres de fer, un espai de creació i debat sobre les polítiques mediambientals, consumisme racional, reutilització, un lloc on pensar alternatives i noves formes de fer.

ACTIVITATS

L’activitat que desenvolupa l’S.P.O.T. es desenvolupa en unes localitzacions preestablertes de l’espai públic, i els actors principals que en ella hi participen són els habitants de Vic. La funció de l’S.P.O.T. és aportar les eines i l’equip de persones necessari perquè aquesta activitat d’intercanvi i aprenentatge col·lectiu es realitzi. S’establiran una sèrie de localitzacions en barris diferents de Vic on tindran lloc les activitats. En cadascuna de les localitzacions el dispositiu [DI] s’establirà i, com la carpa d’un circ, aquesta icona mòbil s’instal·larà enmig d’una plaça desplegant la seva activitat transformadora. De seguida s’identifica com un espai per a la interacció, el descobriment i la diversió.

Imatge 04: El [DI] s’establirà en diferents localitzacions de la ciutat on tindran lloc els diversos tallers.

Durant aquests dies, l’ S.P.O.T. serà l’escenari de diverses activitats:

  • WorkSPOTs de reparació: els ciutadans podran portar els seus objectes per reparar-los, adequar-los, modificar-los o simplement per compartir els seus coneixements i experiències. En aquesta activitat es comptarà amb la col·laboració de professionals de la reparació que mostraran les seves tècniques i formes de treballar. Els coneixerem a ells i al seu treball.
  • WorkSPOTs creatius: tallers de transformació i reutilització creativa dels residus sòlids urbans en nous objectes.
  • MeetingSPOTs: altres activitats d’oci i diversió per compartir amb els veïns de cada barri (projeccions, xerrades, sopars populars, ball, o el que a la gent li vingui de gust).
  • Realització d’espots: micro-vídeos de 30” a manera de publicitat popular, de la gent per a la gent, la funció de la qual és conscienciar sobre la temàtica dels residus i la reutilització a Vic.
  • Eines i Seguretat: en els tallers es presentaran les principals eines de mà i elèctriques (trepant, caladora i radial) i els seus consells de seguretat. També es descriuran els equips de protecció individuals i el seu adequat ús per a cada tipus de treball.

S.P.O.T. és una iniciativa oberta, per i per a la gent. Per això convidem a les associacions, col·lectius i a qualsevol ciutadans de Vic a adoptar el projecte com a propi, identificant la necessitat d’autogestionar els recursos per la pròpia ciutadania.